Seznam kulturno umetniških aktivnosti, ki jih izvaja KUD Mreža v okviru projekta S(v)odobnost – svoj potencial razvij skozi sodobno umetnost do konca leta 2018.

Sreda, 7.11. ob 18.00

Reciklart delavnica za mlade: Šablonski sitotisk – turistifikacija

Lokacija: Studio Meta Tisk, AKC Metelkova mesto, stavba Pešaki.

Delavnica poteka v čisto pravem sitotiskarskem studiu – Meta Tisk, na Metelkovi. Naučile_i se bomo popularne tehnike šablonskega sitotiska, s pomočjo katere boste svoje majice, torbe in druga bombažna oblačila popestrile_i s svojimi izvirnimi kreacijami. Tema tokratne delavnice je naraščajoči problem turistifikacije, ki korenito spreminja pogoje bivanje v mestu, prebivalce postavlja na stranski tir, v ospredje interesov mestnih odločevalcev pa izpostavlja interes začasnih obiskovalk_cev.

Zaželeno je, da s seboj prinesete majice in torbe, ki jih želite potiskati s tematsko povezano grafiko. Za vse, ki boste brez materialov, bodo na voljo torbice in majice po nabavni ceni.

Obvezne prijave na: festival.reciklart@gmail.com.
Delavnica je brezplačna. Vodita jo Nevena Aleksovski in Danijela Zajc.

Organizacija: KUD Mreža
Koprodukcija: Studio Metatisk
Projekt podpira MOL, Urad za mladino

—————————————————————————

Petek, 16.11. ob 20.00

Zinkubator: skupinski jamm kolač

Petek, 30.11. ob 20.00

Zinkubator: Antigentrifikacijski jamm

Petek, 14.12. ob 21.00

Zinkubator: decemberski antipotrošni jamm

Projekt Zinkubator ima za cilj približanje praks, konceptov in različnih zvrsti sodobne umetnosti predvsem mladim obiskovalcem, ki se zadržujejo na področju AKC Metelkova mesto. V okviru projekta se bo izvajalo redno in  kontinuirano delo z mladimi in sicer vsak mesec, v večernih urah, tekom celega leta. Projekt se v celoti izvaja v Galeriji Alkatraz, ki je za razliko od drugih galerij, ob petkih odprta tudi v poznih večernih urah (15.00-23.00) in je zato dostopna širši publiki, ki je ob koncih tedna zvečer še posebej številčna. Zanimivost programa je, da je eden redkih, ki svoje vsebine naslavlja na populacijo mladih, ki se ob petkih zvečer zadržujejo na AKC Metelkova mesto.

Prvi del dogodka bo vseboval poglobljeno predstavitev aktualne razstave v Galeriji Alkatraz, ki se bo dotikala tem in problematik, ki jih izpostavlja razstavni projekt. Nadaljevali bomo s pogovorom o sami razstavi ter zaključili s kolektivnim ustvarjanjem umetniškega fanzina, ki se vsebinsko in formalno navezujejo na ogledano razstavo.

Umetniški fanzin je v zadnjih letih zelo priljubljen medij, ki tudi v slovenskem prostoru doživlja razcvet. Fenomen samozaložniškega fanzina izhaja iz subkultur in alternativnih gibanj. Priročen format omogoča svobodno, necenzurirano izražanje idej, hitro izdelovanje ter široko distribucijo. Zainteresiranim mladim  bomo predstavili zgodovino kulture fanzinov, jim pokazali zanimive primere le teh ter jih nato skupaj z njimi ustvarjali.

Cilj projekta je kontinuirano zagotoviti varen prostor neformalnega učenja za mlade, kjer lahko svobodno izražajo lastne ideje, se srečujejo in povezujejo skozi refleksijo sodobnih umetniških del, interakcijo in ustvarjanje.

Z vami bosta: Nevena Aleksovski in Danijela Zajc
Organizacija: Nevena Aleksovski, samozaposlena v kulturi
Koprodukcija: KUD Mreža/Galerija Alkatraz

—————————————————————————

Petek, 21.12. ob 18.00

Reciklart delavnica: Prenos fotografije na blago in les – revolucionarni boji

Lokacija: Galerija Alkatraz, stavba Hlev, AKC Metelkova mesto.

Na delavnici boste odkrile_i nekaj enostavnih načinov prenosa natisnjene fotografije na blago in les. Tehnike lahko uporabimo za dekoracijo torbic, majic ali celo kakšnega kosa pohištva ter za ustvarjanje svojih zgodb.

Tokrat bomo ustvarjale_i družbeno angažirana sporočila – pregled zgodovinskih revolucionarnih bojev na katerih bo poudarek na delavnici. Igrali se boste z reprodukcijo podob, ki so lahko močno orodje v izražanju našega mnenja in domišljije.

Vabimo vas, da prinesete lesene neobdelane (nebarvane ali lakirane) plošče, ki jih najdete na kakem smetišču ali doma.

Obvezne prijave na: festival.reciklart@gmail.com. Delavnica je brezplačna. Vodita jo Nevena Aleksovski in Danijela Zajc.

Organizacija: KUD Mreža
Projekt podpira: MOL, Urad za mladino

X