V  Gesamtkunstwerk Metelkova se osredotočamo na umetniške posege v javni prostor znotraj Metelkove in njeni bližnji okolici. Več kot 150 javnih likovnih intervencij predvsem lokalnih umetnic_kov tvori Celostno umetnino Metelkova, ki nastaja od leta 2004. Vizualna podoba Metelkova mesta se razvija po načelu »work-in-progress«. Namenoma nikoli dokončna zunanja podoba Metelkova mesta nudi rednim uporabnicam_kom in  obiskovalkam_cem,  v Sloveniji še nikoli videno javno umetnost, ki ni tržno naravnana ali urbano načrtovana ampak nastaja iz ustvarjalnih pobud umetniške in rokodelske skupnosti Metelkove.

»Metelkovski slog« zaznamuje likovna reciklaža, ki goji zavest, da umetniški posegi v prostor niso omejeni le na polje likovnega, ampak upoštevajo širše družbeno okolje. Na pročeljih stavb in trgih je prisotna javna umetnost, kar deloma Metelkovo mesto ohranja pred uničujočimi silami kapitala in umirja procese gentrifikacije. Posebnost Celotne umetnine Metelkova je tudi njena funkcionalna uporaba saj se pogosto posamične umetniške intervencije združujejo z mizami, klopmi, ozelenitvami, senčniki in tvorijo “otoke”, ki pritegnejo obiskovalce, da se na lokaciji zadržujejo in počutijo prijetno. Metelkova kot javni prostor z integracijo umetniških del ni zgolj »paša za oči« ampak hkrati sugerira zgodbo o »odprtosti«, »dostopnosti«, »participaciji«, »vključevanju« in »udeležbi skupnosti«.

 

2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004

 

Avtor: Gregor Lorenci
Naslov dela: Lev pozimi
Leto izdelave: 2006
Oblika: gledališka kulisa
Tehnika: poliester, silikon
Avtorica fotografij: Andrea Siegl
Povezava do avtorjeve spletne strani: gregorlorenci.com

O projektu: Gregor Lorenci je arabesko gledališko kuliso iz predstave Lev pozimi namestil na vzhodno steno Hlevov, ki zre na Maistrovo ulico. Na petdeset kvadrantih metrov veliki kulisi se prepleta sto živalskih figur in obrazov, ki zahtevajo pozornega gledalca, saj se liki v hipnotičnem prelivanju obrisov v očesu domišljije razkrijejo le postopoma.

Avtor: skupina Mizzart
Naslov dela: Oaza
Leto izdelave: 2006
Oblika: ureditev zelenice
Tehnika: različni materiali in rastlinje
Avtorji fotografij: Nataša Serec

O projektu: Primož Karba, Anamarija Volk, Matic Golja, Barbara Abram in Jana Japelj so travnato zaplato v preddverju Pešakov uredili v prijetno Oazo, kjer se obiskovalci lahko spočijejo na unikatno oblikovanih klopeh, kasneje sprehodijo po tlakovanih poteh in z malce sreče ujamejo senco dveh sveže posajenih dreves. Umetniška in okoljska skupina Mizzart je delovala od leta 1988. Združevala je likovnike, oblikovalce, modno oblikovalko in druge mojstre, ki so že tretji dan po zasedbi AKC Metelkove mesta poslikali notranjost Hangarja, kasneje pa tudi stebre v klubu Channel Zero, šank v klubu Gala hala, hodnike v Pešcih in klub 100% Mizzart (preimenovan v Galerijo Mizzart).

Avtor: Boštjan Novak
Naslov dela: Sfinga
Leto izdelave: 2006
Oblika: kip
Tehnika: marmor
Avtorica fotografij: Nataša Serec, Ana Grobler & Sebastian Krawczyk
Povezava do avtorjeve spletne strani: bostjannovak.com

O projektu: Akad. kipar Boštjan Novak se ukvarja z malo plastiko. Iz različnih materialov izdeluje enostavne, a za daljše opazovanje zanimive kipe. Marmornati kip Sfinge je postavil na severno dvorišče AKC Metelkove mesta. Njegova krilata mačka je prava uganka: tako udobno je zleknjena, da si je težko predstavljati, kako obiskovalce muči z nerešljivimi ugankami.

Avtorji: Renata Vidič, Katjuša Kovačič, Stane Ovsec, Marko Kovačič, Axt & Kelle
Naslov dela: Razgledni stolp (preureditev)
Leto izdelave: 2006
Oblika: razgledni stolp
Tehnika: različni materiali
Avtorica fotografij: Nataša Serec

O projektu: Razgledni stolp AKC Metelkove mesta je ostanek čisto pravega stražnega stolpa, ki je motril stavbo takratnega vojaškega zapora (danes Hostla Celica) Jugoslovanske narodne armade.

gallery

Avtor: Ilija Terrah
Naslov dela: Kontejner
Leto izdelave: 2006
Oblika: poslikava čuvajnice
Tehnika: akril, spreji
Avtorja fotografij: Ana Grobler & Sebastian Krawczyk

Terrah je dolgoletni zagovornik in umetnik AKC Metelkove mesta. V preteklosti je sodeloval s kolektivom Strip Core, se posvečal fotografiji, izdelal kar nekaj serij (tudi lesenih!) kolažev in serijo kinetičnih luči Žužkojedi. Kontejner ali čuvajnico ob glavnem vhodu v AKC Metelkovo mesto (z Masarykove ulice) je Terrah lastnoročno prebarval v bojevito črno in rdečo barvo, nad Kontejner pa je postavil preurejen doprsni kip maršala Tita, ki je skrivnostno izginil kmalu po postavitvi.

Avtor: Matic Golja
Naslov dela: Invazija žužonov
Leto izdelave: 2006
Oblika: globoki relief in stenske skulpture
Tehnika: beton, poliuretanska pena, akril
Avtorji fotografij: Nataša Serec, Ana Grobler & Sebastian Krawczyk

Matic Golja je bil dolgoletni sodelavec na Metelkovi delujoče umetniške skupine Mizzart in vzgojno-izobraževalne glasbene zasedbe Zlati kastrioti. Zanimalo ga oblikovanje naravnih materialov in njihova umestitev v prostor. Instalacija Invazija Žužonov temelji na avtorjevi znanstvenofantastični zgodbi v kateri Žužoni prihajajo iz druge galaksije, njihove potrebe in lastnosti pa se čudovito dopolnjujejo s človeškimi. Globoki reliefi nad vhodnimi vrati stavbe Pešaki zvedave Zemljane namamijo v likovno-kiparsko instalacijo, ki se bohoti v smeri proti Oazi (projekt skupine Mizzart). Na pročelju stavbe Pešaki pa se Žužoni prelevijo v trodimenzionalna bitja. Izkažejo se kot najčudovitejša invazija, kar jih pomni človeštvo, saj odkrijejo, da se prehranjujejo s težavami Zemljanov.

Avtorji: Jana Japelj, Primož Karba & Gregor Jokič (Mizzart)
Naslov dela: Plaža
Leto izdelave: 2006
Oblika: ureditev terase v stavbi Pešaki
Tehnika: različni materiali
Avtorja fotografij: Ana Grobler, Sebastian Krawczyk

Umetniška in okoljska skupina Mizzart, ki je delovala od leta 1988, je združevala likovnike, oblikovalce, modno oblikovalko in druge mojstre, ki so že tretji dan po zasedbi AKC Metelkove mesta poslikali notranjost Hangarja, kasneje pa tudi stebre v klubu Channel Zero, šank v Gala hali, hodnike v Pešcih in klub 100% Mizzart (preimenovan v Galerijo Mizzart). Nekoč zanemarjeno teraso Pešcev so preuredili v udobno in prostorno zbirališče. Nujna vzdrževalna dela (utrditev razmajane ograje) so združili z izvirnimi poslikavami, ki vključujejo tudi stene terase in korita za zelenje. Bohotno rastlinje ščiti pred sončnimi žarki, dežnimi kapljami in pogledi, obenem pa obiskovalcem omogočajo, da »iz viška« spremljajo dogajanje na severnem dvorišču AKC Metelkove mesta.

gallery

Avtorja: Anamarija Volk & Primož Karba (Mizzart)
Naslov dela: Gugalno drevo
Leto izdelave: 2006
Oblika: igralo
Tehnika: les, kovina
Lokacija: Hajlends park, AKC Metelkova mesto
Avtorji fotografij: Nataša Serec, Ana Grobler & Sebastian Krawczyk

Anamarija Volk in Primož Karba sta v parku Hajlends postavila gugalno, plezalno in za druge vragolije primerno otroško igralo. Vrh drevesa je bil pestro poslikan, na veje pa so bile pritrjene vzdržljive vrvi, ki so se spuščale k tlom v različnih dolžinah. Vse vrvi so bile pri tleh opremljene z lesenimi elementi za sedenje in guganje. Na vrveh so bili vozli, oprijemališča, ki so olajšala plezanje proti vrhu Gugalnega drevesa.

gallery

X