KUD Mreža izvaja program Urbani likovni projekti od leta 2004, poimenovan tudi Celostna umetnina Metelkova mesto. Projekt se osredotoča na prenove in umetniške posege v javnih prostorih znotraj Metelkove in njeni bližnji okolici. Doslej smo izvedli čez sto dvajset projektov, od majhnih intervencij s kratko-trajajočimi instalacijami do večjih, kot so skulpture, instalacije in murali. Društvo vodi Galerijo Alkatraz in tudi edinstveno Galerijo Nočna izložba Pešak z razstavami specifičnih umetniških del s svetlobnim učinkom. Razstavljena dela so postavljena za steklenimi okni na eni od stavb Metelkove in vidna tudi z daljnogledom nameščenim na bližnjem stolpu.

Vizualna podoba Metelkova mesta se razvija po načelu »work-in-progress«. Namenoma nikoli dokončna zunanja podoba Metelkova mesta rednim uporabnikom in vse bolj pogostim obiskovalcem tujim obiskovalvem v Sloveniji še nikoli videno: javno umetnost, ki ni tržno naravnana ali urbano načrtovana, nastajajočo iz ustvarjalnih pobud umetnikov in rokodelcev, ki delujejo v prostorih Metelkova mesta, ter mednarodnih umetnikov in umetnikov mlajše generacije, ki nima prostorov znotraj Metelkove.

»Metelkovski slog« zaznamuje likovna reciklaža, ki goji zavest, da umetniški posegi v prostor niso omejeni le na polje likovnega, ampak upoštevajo širše družbeno okolje. Vzlic temu je zunanjost stavb preurejena v določena prizorišča, kjer je prisotna javna umetnost, kar deloma Metelkova mesto ohranja pred uničujočimi silami kapitala in umirja procese gentrifikacije. Urbani likovni projekti, katere smo končno iz delovnega naslova poimenovali v Celostna umetnina Metelkova, so v zadnjih trinajstih letih spodbujali umetniška preoblikovanja metelkovske agore tudi zato, da obiskovalce opomnijo na ranljivost in nenehno spreminjanje tako velike skupnosti z realizirano produkcijo 120 umetniških del oz. intervencij.

 

2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004

 

Avtor: Gregor Lorenci
Naslov dela: Lev pozimi
Leto izdelave: 2006
Oblika: gledališka kulisa
Tehnika: poliester, silikon
Avtorica fotografij: Andrea Siegl
Povezava do avtorjeve spletne strani: gregorlorenci.com

O projektu: Gregor Lorenci je arabesko gledališko kuliso iz predstave Lev pozimi namestil na vzhodno steno Hlevov, ki zre na Maistrovo ulico. Na petdeset kvadrantih metrov veliki kulisi se prepleta sto živalskih figur in obrazov, ki zahtevajo pozornega gledalca, saj se liki v hipnotičnem prelivanju obrisov v očesu domišljije razkrijejo le postopoma.

Avtor: skupina Mizzart
Naslov dela: Oaza
Leto izdelave: 2006
Oblika: ureditev zelenice
Tehnika: različni materiali in rastlinje
Avtorji fotografij: Nataša Serec

O projektu: Primož Karba, Anamarija Volk, Matic Golja, Barbara Abram in Jana Japelj so travnato zaplato v preddverju Pešakov uredili v prijetno Oazo, kjer se obiskovalci lahko spočijejo na unikatno oblikovanih klopeh, kasneje sprehodijo po tlakovanih poteh in z malce sreče ujamejo senco dveh sveže posajenih dreves. Umetniška in okoljska skupina Mizzart je delovala od leta 1988. Združevala je likovnike, oblikovalce, modno oblikovalko in druge mojstre, ki so že tretji dan po zasedbi AKC Metelkove mesta poslikali notranjost Hangarja, kasneje pa tudi stebre v klubu Channel Zero, šank v klubu Gala hala, hodnike v Pešcih in klub 100% Mizzart (preimenovan v Galerijo Mizzart).

Avtor: Boštjan Novak
Naslov dela: Sfinga
Leto izdelave: 2006
Oblika: kip
Tehnika: marmor
Avtorica fotografij: Nataša Serec, Ana Grobler & Sebastian Krawczyk
Povezava do avtorjeve spletne strani: bostjannovak.com

O projektu: Akad. kipar Boštjan Novak se ukvarja z malo plastiko. Iz različnih materialov izdeluje enostavne, a za daljše opazovanje zanimive kipe. Marmornati kip Sfinge je postavil na severno dvorišče AKC Metelkove mesta. Njegova krilata mačka je prava uganka: tako udobno je zleknjena, da si je težko predstavljati, kako obiskovalce muči z nerešljivimi ugankami.

Avtorji: Renata Vidič, Katjuša Kovačič, Stane Ovsec, Marko Kovačič, Axt & Kelle
Naslov dela: Razgledni stolp (preureditev)
Leto izdelave: 2006
Oblika: razgledni stolp
Tehnika: različni materiali
Avtorica fotografij: Nataša Serec

O projektu: Razgledni stolp AKC Metelkove mesta je ostanek čisto pravega stražnega stolpa, ki je motril stavbo takratnega vojaškega zapora (danes Hostla Celica) Jugoslovanske narodne armade.

gallery

X