KUD Mreža izvaja program Urbani likovni projekti od leta 2004, poimenovan tudi Celostna umetnina Metelkova mesto. Projekt se osredotoča na prenove in umetniške posege v javnih prostorih znotraj Metelkove in njeni bližnji okolici. Doslej smo izvedli čez sto dvajset projektov, od majhnih intervencij s kratko-trajajočimi instalacijami do večjih, kot so skulpture, instalacije in murali. Društvo vodi Galerijo Alkatraz in tudi edinstveno Galerijo Nočna izložba Pešak z razstavami specifičnih umetniških del s svetlobnim učinkom. Razstavljena dela so postavljena za steklenimi okni na eni od stavb Metelkove in vidna tudi z daljnogledom nameščenim na bližnjem stolpu.

Vizualna podoba Metelkova mesta se razvija po načelu »work-in-progress«. Namenoma nikoli dokončna zunanja podoba Metelkova mesta rednim uporabnikom in vse bolj pogostim obiskovalcem tujim obiskovalvem v Sloveniji še nikoli videno: javno umetnost, ki ni tržno naravnana ali urbano načrtovana, nastajajočo iz ustvarjalnih pobud umetnikov in rokodelcev, ki delujejo v prostorih Metelkova mesta, ter mednarodnih umetnikov in umetnikov mlajše generacije, ki nima prostorov znotraj Metelkove.

»Metelkovski slog« zaznamuje likovna reciklaža, ki goji zavest, da umetniški posegi v prostor niso omejeni le na polje likovnega, ampak upoštevajo širše družbeno okolje. Vzlic temu je zunanjost stavb preurejena v določena prizorišča, kjer je prisotna javna umetnost, kar deloma Metelkova mesto ohranja pred uničujočimi silami kapitala in umirja procese gentrifikacije. Urbani likovni projekti, katere smo končno iz delovnega naslova poimenovali v Celostna umetnina Metelkova, so v zadnjih trinajstih letih spodbujali umetniška preoblikovanja metelkovske agore tudi zato, da obiskovalce opomnijo na ranljivost in nenehno spreminjanje tako velike skupnosti z realizirano produkcijo 120 umetniških del oz. intervencij.

 

2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004

 

Avtor: Bine Skrt
Naslov dela: Védomci
Leto izdelave: 2007
Oblika: mural
Tehnika: akril
Avtorica fotografij: Andrea Siegl

O projektu: Bine Skrt je poslikal južno stransko steno stavbe Hlev oziroma prehoda na Maistrovo ulico. Iz slovenske bajeslovne tradicije je povzel motiv védomcev, nenavadnih bitij, ki se lahko kosajo z zombiji sodobnih grozljivk. Po ljudskem verovanju je védomec človek, ki mu je usojeno, da med spanjem zapusti telo, postane zli duh, ki pije kri. Na poslikavi je opaziti, da zli duhovi iz notranjosti Metelkove počasi korakajo proti Ministrstvu za kulturo.

Avtor: Boštjan Novak
Naslov dela: Dobro plačani upornik
Leto izdelave: 2007
Oblika: skulptura
Tehnika: marmor, glina
Avtorica fotografij: Andrea Siegl
Povezava do avtorjeve spletne strani: bostjannovak.com

O projektu: Boštjan Noval je do l. 2007 izdelal že tretji marmorni kip v sklopu Celostne umetnine Metelkova. Svoj boj proti potrošništvu je izrazil s kipcem, ki stoji v središču Hajlends parka. Dobro plačani upornik ponazarja režirano uporništvo, za katerega upa, da ga na Metelkovi ni. Kdo ve, mogoče bo pa nekega dne Boštjanov kip postal najbolje prodajani proti-potrošniški artefakt.

Avtor: Boštjan Drinovec
Naslov dela: Vetrna harfa
Leto izdelave: 2007
Oblika: vetrni kip
Tehnika: kovinski sod, nerjaveče jeklo
Avtorica fotografij: Andrea Siegl & Nataša Serec
Povezava do avtorjeve spletne strani: arnes.si/~bdrino

O projektu: Boštjan Drinovec je s pomočjo glasbenika Primoža Oberžana postavil prvi vetrni kip nad avtohtonim metelkovskim kozolcem na Trgu brez zgodovinskega spomina. Boštjan se že od študija dalje navdušuje nad mobilnimi skulpturami. Le-te namreč kažejo na vidno vez med fizikalnimi pojavi, okoljem in umetnostjo.

Avtor: Miran Pešič
Naslov dela: Dobrodošlica živalim
Leto izdelave: 2007
Oblika: totemi
Tehnika: les
Avtorica fotografij: Andrea Siegl
Povezava do avtorjeve spletne strani: peso-rokodelec.si

O projektu: Miran Pešič je leta 1995 z denarno nagrado, ki jo je prejel za oblikovanje najboljše maske slovenskih politikov, kupil tri orodja za obdelovanje lesa. Takrat se je pričela zgodba njegovih edinstvenih kosov pohištva, lesenih skulptur in umetniški objektov. Miran je na vhod iz Masarykove postavil štiri lesene toteme, na katere je vdolbel in pobarval razne živali. Rokodelec pravi, da živali ponazarjajo varen vstop v območje umetnosti.

Avtor: Anna Ehrlemark & Gunnar Ilić
Naslov dela: Komikaze puzzle
Leto izdelave: 2007
Oblika: puzzle
Tehnika: les, barva
Avtorica fotografij: Nataša Serec
Povezava do avtorjeve spletne strani: ehrlemarken.se

O projketu: Komikaze puzzle je bil interaktivni stenski projekt, ki je obiskovalce Metelkove privlačil k sprotnemu sestavljanju nove stripovske zgodbe. Velika stenska lesena sestavljanka v izmeri 110 x 110m je bila replika vsem poznane majhne žepne puzzle.

Avtor: Mitja Ficko
Naslov dela: Panjske končnice
Leto izdelave: 2007
Oblika: mural
Tehnika: grafitiranje
Avtorica fotografij: Andrea Siegl & Nataša Serec
Povezava do avtorjeve spletne strani: mitjaficko.com

O projektu: Mitja Ficko je nadaljeval s poslikavami druge polovice Garaže 1 v tehniki grafitiranja. Stena je prekrita z večplastnim kompleksnim vzorcem, ki predstavlja posamezne detajle sličic iz vsakdanjega življenja. Od daleč pa celotna poslikava spominja na čebelnjak s poslikanimi panjskimi končnicami.

 

X