V  Gesamtkunstwerk Metelkova se osredotočamo na umetniške posege v javni prostor znotraj Metelkove in njeni bližnji okolici. Več kot 150 javnih likovnih intervencij predvsem lokalnih umetnic_kov tvori Celostno umetnino Metelkova, ki nastaja od leta 2004. Vizualna podoba Metelkova mesta se razvija po načelu »work-in-progress«. Namenoma nikoli dokončna zunanja podoba Metelkova mesta nudi rednim uporabnicam_kom in  obiskovalkam_cem,  v Sloveniji še nikoli videno javno umetnost, ki ni tržno naravnana ali urbano načrtovana ampak nastaja iz ustvarjalnih pobud umetniške in rokodelske skupnosti Metelkove.

»Metelkovski slog« zaznamuje likovna reciklaža, ki goji zavest, da umetniški posegi v prostor niso omejeni le na polje likovnega, ampak upoštevajo širše družbeno okolje. Na pročeljih stavb in trgih je prisotna javna umetnost, kar deloma Metelkovo mesto ohranja pred uničujočimi silami kapitala in umirja procese gentrifikacije. Posebnost Celotne umetnine Metelkova je tudi njena funkcionalna uporaba saj se pogosto posamične umetniške intervencije združujejo z mizami, klopmi, ozelenitvami, senčniki in tvorijo “otoke”, ki pritegnejo obiskovalce, da se na lokaciji zadržujejo in počutijo prijetno. Metelkova kot javni prostor z integracijo umetniških del ni zgolj »paša za oči« ampak hkrati sugerira zgodbo o »odprtosti«, »dostopnosti«, »participaciji«, »vključevanju« in »udeležbi skupnosti«.

 

2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004

 

Avtor: Bine Skrt
Naslov dela: Védomci
Leto izdelave: 2007
Oblika: mural
Tehnika: akril
Avtorica fotografij: Andrea Siegl

O projektu: Bine Skrt je poslikal južno stransko steno stavbe Hlev oziroma prehoda na Maistrovo ulico. Iz slovenske bajeslovne tradicije je povzel motiv védomcev, nenavadnih bitij, ki se lahko kosajo z zombiji sodobnih grozljivk. Po ljudskem verovanju je védomec človek, ki mu je usojeno, da med spanjem zapusti telo, postane zli duh, ki pije kri. Na poslikavi je opaziti, da zli duhovi iz notranjosti Metelkove počasi korakajo proti Ministrstvu za kulturo.

Avtor: Boštjan Novak
Naslov dela: Dobro plačani upornik
Leto izdelave: 2007
Oblika: skulptura
Tehnika: marmor, glina
Avtorica fotografij: Andrea Siegl
Povezava do avtorjeve spletne strani: bostjannovak.com

O projektu: Boštjan Noval je do l. 2007 izdelal že tretji marmorni kip v sklopu Celostne umetnine Metelkova. Svoj boj proti potrošništvu je izrazil s kipcem, ki stoji v središču Hajlends parka. Dobro plačani upornik ponazarja režirano uporništvo, za katerega upa, da ga na Metelkovi ni. Kdo ve, mogoče bo pa nekega dne Boštjanov kip postal najbolje prodajani proti-potrošniški artefakt.

Avtor: Boštjan Drinovec
Naslov dela: Vetrna harfa
Leto izdelave: 2007
Oblika: vetrni kip
Tehnika: kovinski sod, nerjaveče jeklo
Avtorica fotografij: Andrea Siegl & Nataša Serec
Povezava do avtorjeve spletne strani: arnes.si/~bdrino

O projektu: Boštjan Drinovec je s pomočjo glasbenika Primoža Oberžana postavil prvi vetrni kip nad avtohtonim metelkovskim kozolcem na Trgu brez zgodovinskega spomina. Boštjan se že od študija dalje navdušuje nad mobilnimi skulpturami. Le-te namreč kažejo na vidno vez med fizikalnimi pojavi, okoljem in umetnostjo.

Avtor: Miran Pešič
Naslov dela: Dobrodošlica živalim
Leto izdelave: 2007
Oblika: totemi
Tehnika: les
Avtorica fotografij: Andrea Siegl
Povezava do avtorjeve spletne strani: peso-rokodelec.si

O projektu: Miran Pešič je leta 1995 z denarno nagrado, ki jo je prejel za oblikovanje najboljše maske slovenskih politikov, kupil tri orodja za obdelovanje lesa. Takrat se je pričela zgodba njegovih edinstvenih kosov pohištva, lesenih skulptur in umetniški objektov. Miran je na vhod iz Masarykove postavil štiri lesene toteme, na katere je vdolbel in pobarval razne živali. Rokodelec pravi, da živali ponazarjajo varen vstop v območje umetnosti.

Avtor: Anna Ehrlemark & Gunnar Ilić
Naslov dela: Komikaze puzzle
Leto izdelave: 2007
Oblika: puzzle
Tehnika: les, barva
Avtorica fotografij: Nataša Serec
Povezava do avtorjeve spletne strani: ehrlemarken.se

O projketu: Komikaze puzzle je bil interaktivni stenski projekt, ki je obiskovalce Metelkove privlačil k sprotnemu sestavljanju nove stripovske zgodbe. Velika stenska lesena sestavljanka v izmeri 110 x 110m je bila replika vsem poznane majhne žepne puzzle.

Avtor: Mitja Ficko
Naslov dela: Panjske končnice
Leto izdelave: 2007
Oblika: mural
Tehnika: grafitiranje
Avtorica fotografij: Andrea Siegl & Nataša Serec
Povezava do avtorjeve spletne strani: mitjaficko.com

O projektu: Mitja Ficko je nadaljeval s poslikavami druge polovice Garaže 1 v tehniki grafitiranja. Stena je prekrita z večplastnim kompleksnim vzorcem, ki predstavlja posamezne detajle sličic iz vsakdanjega življenja. Od daleč pa celotna poslikava spominja na čebelnjak s poslikanimi panjskimi končnicami.

 

Avtorji: Silvo Metelko, Neža Rihtar, Bojan Batakovć, Stane Avsec, Marko A. Kovačič, Miha Sever, Nataša Serec, Jaka Kušar, Jernej Brzin, ekipi KUD Anarhiv in Samorok ter mnogi drugi
Naslov dela: Škratov vrt (Prihod bibliobusa)
Leto izdelave: 2007
Oblika: permakulturni vrt in knjižnica
Velikost: 300m2
Lokacija: park za stavbo Pešaki, AKC Metelkova mesto
Postopek: odstranitev odpadnega materiala, navoz prsti, ravnanje površine, prve zasaditve in vzpostavitev knjižnice v bibliobusu
Partner/donator: Potujoča knjižnica (Knjižnica Otona Župančiča, Ljubljana)

Projekt Škratov vrt si je zadal cilj spremeniti degradiran del stare vojaške baze za stavbo Pešaki v večnamenski ozelenel kulturno- socialni park namenjen otrokom in staršem iz lokalnih vrtcev, mladim in ostalim zainteresiranim, ki so se udeleževali aktivnosti v Škratovem vrtu. V parku je zadnjo postajo našel dotrajani bibliobus Potujoče knjižnice Otona Župančiča v Ljubljani, ki je vrsto let služil za izposojo knjig Škratove čitalnice. Pristop k renovaciji parka je bil več plasten in je trajal vrsto let. Na koncu nam je uspelo na površini 300m2 preplesti urbane umetniške prakse (grafiti, zidne poslikave, igrala…) s permakulturnimi posegi (ribnik, vertikalni vrt, grmovnice, sadno drevje, okrasno kamenje, cvetlice, zelišča…) z alternativnimi pedagoškimi praksami za predšolske otroke.

gallery

Avtor: Rok Barborič & Miroslav Matek
Naslov dela: Zakleta barka
Leto izdelave: 2007
Oblika: lesen objekt, igralo
Tehnika: baker, les, kovina
Avtorji fotografij: Nataša Serec, Ana Grobler & Sebastian Krawczyk
Besedilo: Tea Hvala

Rokodelca sta izdelala igralo iz drevesnih debel, žaganega lesa, ladijskih vrvi in železa. Barka je vabila k igri in ležernemu posedanju pred dolgo pričakovanim odhodom na rob horizonta. Z nekoliko domišljije nas popelje v čas, ko so gusarji praznili prepolne mošnjičke mogotcev. Zakleta »barka« na otoku Metelkova je alegorija mnogih metelkovskih zgodb. Kasneje je bilo igralo prenovljeno in preseljeno v Škratov vrt.

gallery

X