KUD Mreža izvaja program Urbani likovni projekti od leta 2004, poimenovan tudi Celostna umetnina Metelkova mesto. Projekt se osredotoča na prenove in umetniške posege v javnih prostorih znotraj Metelkove in njeni bližnji okolici. Doslej smo izvedli čez sto dvajset projektov, od majhnih intervencij s kratko-trajajočimi instalacijami do večjih, kot so skulpture, instalacije in murali. Društvo vodi Galerijo Alkatraz in tudi edinstveno Galerijo Nočna izložba Pešak z razstavami specifičnih umetniških del s svetlobnim učinkom. Razstavljena dela so postavljena za steklenimi okni na eni od stavb Metelkove in vidna tudi z daljnogledom nameščenim na bližnjem stolpu.

Vizualna podoba Metelkova mesta se razvija po načelu »work-in-progress«. Namenoma nikoli dokončna zunanja podoba Metelkova mesta rednim uporabnikom in vse bolj pogostim obiskovalcem tujim obiskovalvem v Sloveniji še nikoli videno: javno umetnost, ki ni tržno naravnana ali urbano načrtovana, nastajajočo iz ustvarjalnih pobud umetnikov in rokodelcev, ki delujejo v prostorih Metelkova mesta, ter mednarodnih umetnikov in umetnikov mlajše generacije, ki nima prostorov znotraj Metelkove.

»Metelkovski slog« zaznamuje likovna reciklaža, ki goji zavest, da umetniški posegi v prostor niso omejeni le na polje likovnega, ampak upoštevajo širše družbeno okolje. Vzlic temu je zunanjost stavb preurejena v določena prizorišča, kjer je prisotna javna umetnost, kar deloma Metelkova mesto ohranja pred uničujočimi silami kapitala in umirja procese gentrifikacije. Urbani likovni projekti, katere smo končno iz delovnega naslova poimenovali v Celostna umetnina Metelkova, so v zadnjih trinajstih letih spodbujali umetniška preoblikovanja metelkovske agore tudi zato, da obiskovalce opomnijo na ranljivost in nenehno spreminjanje tako velike skupnosti z realizirano produkcijo 120 umetniških del oz. intervencij.

 

2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004

 

Avtor: Vladimir Leben
Naslov dela: Slovenija moja dežela
Leto izdelave: 2018
Oblika: mural
Tehnika: akril
Avtor fotografij: Nataša Serec & Nada Žgank
Povezava do avtorjeve spletne strani: vladimirleben.com

O projektu: Zidna poslikava »Slovenija, moja dežela / Welcome to Slovenia« vsebinsko črpa iz migrantske problematike. Namenoma kaže na, prvi pogled, enostransko perspektivo, ki ne reflektira neposredno vzrokov za migracije in usod migrantov, temveč odziv države gostiteljice in vpliv sprejetih ukrepov na lokalni ravni. Humorna interpretacija povsem realnega problema, ki ga za zveri s čeznacionalnimi teritoriji predstavljajo tehnične prepreke na meji, posredno odpira tudi vprašanja osebne odgovornosti do “našega” in “tujega”.

Avtor: Beli sladoled (Leon Zoudar & Miha Perne)
Naslov dela: Urinova pot
Leto izdelave: 2018
Oblika: mural
Tehnika: akril
Avtorja fotografij: Beli sladoled
Povezava do avtorjeve spletne strani: belisladoled.org

Opis projekta: Tandem Beli sladoled je poslikal steno prehoda iz Maistrove ulice, ki so ga »Metelkovci« hudomušno poimenovali »Urinova pot«. Poslikava z nekonvencionalnimi domislicami je likovni komentar na nekulturno početje – uriniranje na neprimernih mestih. Beli sladoled v svojem delu ne pozna tabujev in se že od samega začetka delovanja ukvarja z raznoterimi »čudnimi« in trivialnimi temami.

Avtorica: Kaja Avberšek
Naslov dela: Mile voli disko
Leto izdelave: 2018
Oblika: mural
Tehnika: akril
Avtor fotografij: Damjan Kocjančič
Povezava do avtorjeve spletne strani: kaja-avbersek.com

O projektu: Stripovska ustvarjalka mlajše generacije Kaja Avberšek se je oktobra 2018 v sklopu projekta Celostna umetnina Metelkova in festivala stripa Tinta predstavila z javno stripovsko intervencijo z naslovom Mile voli disko na obzidju Metelkove mesta. Zidna poslikava je izpeljana iz stripovsko zasnovanih ilustracij, ki so predhodno izšle v knjižni obliki. Izhodišče stripovske pripovedi je avtoričina izkušnja nosečnosti in rojstva prvega otroka. Gre za svojevrstne vizualne dnevniške zapise oz. vtise iz obdobja nosečnosti, prežete z obilo iskrenosti in igrivosti, pa tudi nemalo humorja in ironije. Delo odlikujeta izvirna in drzna vsebinska zasnova ter minimalistična, stilizirana likovna izvedba.

Vir: Kaja Avberšek, 2020; kaja-avbersek.com/portfolio-1; 24. 3. 2020

 

X