KUD Mreža izvaja program Urbani likovni projekti od leta 2004, poimenovan tudi Celostna umetnina Metelkova mesto. Projekt se osredotoča na prenove in umetniške posege v javnih prostorih znotraj Metelkove in njeni bližnji okolici. Doslej smo izvedli čez sto dvajset projektov, od majhnih intervencij s kratko-trajajočimi instalacijami do večjih, kot so skulpture, instalacije in murali. Društvo vodi Galerijo Alkatraz in tudi edinstveno Galerijo Nočna izložba Pešak z razstavami specifičnih umetniških del s svetlobnim učinkom. Razstavljena dela so postavljena za steklenimi okni na eni od stavb Metelkove in vidna tudi z daljnogledom nameščenim na bližnjem stolpu.

Vizualna podoba Metelkova mesta se razvija po načelu »work-in-progress«. Namenoma nikoli dokončna zunanja podoba Metelkova mesta rednim uporabnikom in vse bolj pogostim obiskovalcem tujim obiskovalvem v Sloveniji še nikoli videno: javno umetnost, ki ni tržno naravnana ali urbano načrtovana, nastajajočo iz ustvarjalnih pobud umetnikov in rokodelcev, ki delujejo v prostorih Metelkova mesta, ter mednarodnih umetnikov in umetnikov mlajše generacije, ki nima prostorov znotraj Metelkove.

»Metelkovski slog« zaznamuje likovna reciklaža, ki goji zavest, da umetniški posegi v prostor niso omejeni le na polje likovnega, ampak upoštevajo širše družbeno okolje. Vzlic temu je zunanjost stavb preurejena v določena prizorišča, kjer je prisotna javna umetnost, kar deloma Metelkova mesto ohranja pred uničujočimi silami kapitala in umirja procese gentrifikacije. Urbani likovni projekti, katere smo končno iz delovnega naslova poimenovali v Celostna umetnina Metelkova, so v zadnjih trinajstih letih spodbujali umetniška preoblikovanja metelkovske agore tudi zato, da obiskovalce opomnijo na ranljivost in nenehno spreminjanje tako velike skupnosti z realizirano produkcijo 120 umetniških del oz. intervencij.

 

2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004

 

Avtor: Lo Milo
Naslov dela: /
Leto izdelave: 2019
Oblika: mural
Tehnika: akril
Avtor fotografij: Nataša Serec
Povezava do avtorjeve spletne strani: instagram.com/lo_milo_

O projektu: Minimalistična intervencija, skrita za kontejnarjem in brezami pri vhodu v AKC, ki ne pade takoj v oči, prav v tem pa lahko iščemo družbeno kritični podton, ki ga mural sporoča.

Avtor: Uroš Weinberger
Naslov dela: Wein16
Leto izdelave: 2019
Oblika: mural
Tehnika: akril
Avtor fotografij: Nataša Serec & László Juhász
Povezava do avtorjeve spletne strani: urosweinberger.com

O projektu: Avtor Uros Weinberger o svojem delu pove: “Mural neznanega moškega, ki je danes moja spletna podoba, je predimenzionirani portret, ki je bil zgodovinsko gledano rezerviran za politične velikane, diktatorje, vojne junake, revolucionarje ali pop ikone. Zanimalo me je torej, kako lahko svojo elektronsko identiteto prenesem v javni prostor na način, da deluje kot portret pomembne javne osebnosti. S tem sem na duhovit način predstavil fenomen všečkanja spletne samopodobe”.

Avtor: Andrej Štular
Naslov dela: Kolaps
Leto izdelave: 2019
Oblika: mural
Tehnika: akril
Avtorica fotografij: Nataša Serec
Povezava do avtorjeve spletne strani: andrejstular.net

O projektu: “Štular se z muralom, naslovljenim Kolaps, loteva pomenljive ikonografije dandanašnjega življenja: avtorjeva vizualna zgodba se posveča hitremu in neizprosnemu tempu sodobnosti, naglici, gneči in prenatrpanosti, ki jih vsakodnevno izkuša moderni urbani človek. Likovno izčiščen strip s poudarjeno linijsko risbo tako prinaša upodobitev časa, v katerem ni več časa; ost pripovedi se usmerja k poudarjanju drugačnega tempa življenja.” – Stripburger.org

Avtorji: Mednarodni študeti, udeleženci bianala delavnice Prostor v spremembi
Naslov dela: Misli stopnišče / Mind The Stairs
Leto izdelave: 2019
Oblika: kiparska intervencija
Tehnika: pleksi steklo, beton
Avtorica fotografij: Nataša Serec

O projektu: TRANSFORM je ambiciozen projekt povezovanja umetniških akademij Jugovzhodne Evrope, ki bienalno poteka že od leta 2009. Mladim ustvarjalcem omogoča profesionalno predstavitev v okviru obsežne mednarodne skupinske razstave, s tem pa pomembno prispeva k razvoju mednarodnega sodelovanja visokošolskih institucij na področju vizualnih umetnosti. Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) je uspešno sodelovala na vseh dozdajšnjih razstavah projekta v tujini, v letu 2019 pa je ob 100-letnici Univerze v Ljubljani prevzela organizacijo in izvedbo razstave ter spremljevalnega programa v Ljubljani (na več lokacijah: Muzej sodobne umetnosti – Metelkova, Narodni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej, Galerija Nočna Izložba Pešak – AKC Metelkova Mesto in ploščad Muzejske četrti Metelkova).

gallery

X