Three Ljubljana-based concert cycles and their organizers are joining forces at a special event on 14 October: Zavod Sploh’s Confine Aperto, Miha Zadnikar’s Defonija and KUD Mreža’s FriForma are sharing an exciting evening with two sets of music as a side event of this year’s City Of Women / Mesto žensk festival, and presenting outstanding female artists in the main hall of Španski borci.

Nabelóse z grško-francosko izvajalko na rogu Eleno Kakaliagou in avstrijsko pianistko Ingrid Schmoliner ter trio s francosko vokalistko in klarinetistko Isabelle Duthoit, na paetzold recorderju mehičanko Angélico Castelló in francosko pianistko Sophie Agnel, prvič nastopajo v Sloveniji.

Duo Kakaliagou/Schmoliner – kakor pravi neka recenzija – »zakuri v samotni (gorski) bajti, nas posadi k starodavnemu ognjišču in nas zavije v toplo dekico.« Naši gostji se podata od droma in folka k suverenim elementom prosto improvizirane muzike, pri čemer se povsem svojsko ukvarjata s položajem ženske v srednjeevropski in grški kulturi in to postorita tako inštrumentalno kakor glasovno. Vrhunska umetnost, za katero ne vemo, ali je stara stoletja ali se rojeva šele tik pred nami – in to prav ta trenutek. Čarobno!

Pri triu, ki ima nastopiti v drugem delu večera, »ne vemo, ali njegova muzika prihaja iz nebes ali pekla,« so zapisali v organizaciji festivala Artacts. Agnel ubira tipke, se poglobi v klavirsko drobovje in nam navsezadnje ponudi še zelo posebno potovanje v vesolje. Duthoit najprej kriči, joče, grgra, zaklinja, prime naposled klarinet, ga dodobra namuči in iz njega stisne zven, za katerega miže ne moremo več ugotoviti, ali ni morda kar njen glas od prej. Castelló, sicer krepka oblikovalka zvoka, pa pri vsem mojstrstvu igre v troje naniza še prelepih elektroakustičnih biserov. Čarovniško!

Nedelja, 14. 10. 2018, ob 21.00 – Španki borci, Ljubljana

X