V projektih za otroke in mladostnike načrtujemo vsebine in zagotavljamo pogoje za vzgojo preko umetniškega doživljanja z uporabo tehnik ekspresivnega izražanja. Umetniške vsebine prepletamo z animiranim filmom, zvokom, glasbeno improvizacijo, fotografijo, ulično umetnostjo v povezavi z ekologijo in drugimi področji.

Kulturna vzgoja v perspektivi soočenja animacije in zvoka

Projekt »Animiramo«, v katerem smo dosedanje vsebine in pristope nadgradili z ustvarjanjem animiranih filmov, izvajamo v vrtcu Vodmat od leta 2015. Delavnice animiranega filma prakticiramo po načelu sinhronizacijske didaktike, po katerem mora vzgojitelj najprej ponotranjiti vsebine in vrednote. Celoten proces ustvarjanja otroških animacij poteka po metodi pet stopenjskega načrtovanja, ki predstavlja modificirano obliko izkustvenega učenja. Proces traja pet mesecev, vanj so vključeni otroci med 3. in 6. letom. Delavnice vodijo: filmska animatorka Anka Kočevar, fotograf Tadej Bernik, glasbeniki_ce Samo Kutin, Andrej Fon, Tomaž Grom, Ana Kravanja, Rada Kikelj Drašler in vzgojiteljice. Na 6. Mednarodnem festivalu otroškega in mladinskega filma Mali slon smo lani v Mariboru osvojili prvo nagrado v kategoriji »Mini« za animacijo Firbec (Sončki, 2016, 02’07”). Letos pa smo na 8. Mednarodnem festivalu animiranega filma otrok in mladih – VAFI v Varaždinu prejeli drugo nagrado v kategoriji »Junior mini« za animacijo Gumb za posebne dosežke (Gumbi, 2016, 01’39”). Animacije si lahko ogledate na tej povezavi: https://vimeo.com/kudmreza

Obiski Metelkova mesta

Izvajamo vodstva za vrtce, osnovne in srednje šole, ki jih prilagodimo starostnim skupinam. Udeležencem predstavimo kratek uvod v zgodovino prostora ter jih seznanimo z »metelkovskim slogom«, ki ga zaznamuje likovna reciklaža in zavest, da ob likovnem vidiku umetniški posegi v prostor upoštevajo tudi širše družbeno okolje. Ob ogledu urbanih umetniških intervencij in tekoče razstave v Galeriji Alkatraz obiščemo tudi ateljeje, kjer lahko udeleženci  spoznajo umetnike_ce in jih opazujejo pri delu.

Reciklarnica

Reciklarnica je projekt mesečnih ustvarjalnic in izobraževalnic za otroke in mladostnike med 6. in 15. letom iz Mestne občine Ljubljana. Udeležencem nudimo možnosti za kakovostno in aktivno preživljanje prostega časa, osveščanje o ekoloških problematikah ter približevanje prostora in praks Avtonomnega kulturnega centra Metelkova mesto kot središča alternativne kulture.

Reciklart– umetniški festival recikliranja in DIY kulture

Od 2015 festival Reciklart aktivno vključuje mlade v soustvarjanje festivala: s sodelovanjem na delavnicah, interveniranjem in soustvarjanjem skupinskih del, razstavljanjem v galeriji ter ustvarjanjem in poslušanjem glasbe.S festivalom želimo mladim približati načelo D.I.Y. – naredi sam_a, in jih spodbuditi z geslom „Ne stagniraj,  interveniraj!“ Obenem želimo opozoriti na problematiko potrošniške, kapitalistične družbe, ki s svojo hiper produkcijo ustvarja odvisne posameznice_ke. Festival se odvija v Galeriji Alkatraz in na ploščadi pred galerijo v začetku avgusta. Povezava: https://www.facebook.com/recikliranje.DIY.umetnost/

Glasbena vzgoja

Glasba ima neprecenljivo  vlogo v otrokovem čustvenem, socialnem, fizičnem in intelektualnem razvoju. Glasbene izkušnje, predvsem glasbena improvizacija, spodbujajo k raziskovanju novih in drugačnih idej, povečujejo otrokovo izražanje čustev ter izostrijo zavedanje čustev drugih.  Zvočno-glasbene delavnice in nastope je med leti 2013 in 2015 izvajal trio SamoGromoFon (Andrej Fon, Tomaž Grom, Samo Kutin).

Škratov vrt

Zapuščeno urbano okolje bivše vojašnice za stavbo Pešaki na Metelkovi smo leta 2011 spremenili v permakulturni park in ga poimenovali Škratov vrt. Vrt je namenjen manjšim kulturnim dogodkom, umetnostni vzgoji, igram, izobraževalnim delavnicam in medgeneracijskemu druženju. Škratov vrt, s cvetličnimi gredami, sadovnjakom, grmovnicami in majhnim ribnikom, smo umetniško obogatili s plezali in zvočnimi igrali za otroke, ki služijo kot stalna urbana razstava. V središču vrta se nahaja bivši biblibus Potujoče knjižnice (KOŽ), v katerem je našla domovanje Škratova čitalnica.

X