Atelje Azil se nahaja v ljubljanskem alternativnem kulturnem centru Metelkova mesto. Namenjen je gostovanju umetnikov_ic in ustvarjalcev­_k na delovnem obisku (Artist-in-residence). Nastal je iz nuje konec leta 2006, ko je bila ekipa zavoda Art Središče primorana zapustiti prostore v Art centru na Goričkem in je potrebovala začasni »azil« za nadaljnje delovanje. Ob soglasju skupnosti Metelkova mesta in s pomočjo članov_ic KUD Mreža smo leta 2007 prenovili del podstrešja v bivalno enoto in delovni prostor. Po vrnitvi ekipe v Art center na Goričko je Atelje Azil začel izvajati rezidenčna gostovanja tujih umetnikov_c na Metelkovi ter s tem prispeval k razgibanemu ustvarjalnemu vzdušju Metelkova mesta.

Daljših rezidenčnih programov se je od leta 2010 udeležilo več kot 30 umetnikov_ic, ki so svoje zaključno delo predstavili_e v obliki razstave, koncerta, performansa, predavanja, delavnice, raziskave, specifične naloge ipd.

V Ateljeju Azil so dobrodošli umetniki_ce vseh umetniških disciplin kakor tudi ostali ustvarjalci_ke. Umetniške rezidence trajajo do treh mesecev, čez celo leto, najugodnejši čas za gostovanje pa je od pomladi do jeseni. Bivanje v Azilu deluje na osnovi samoupravljanja, saj prostor ni subvencioniran za vzdrževanje.


Pretekli rezidenti

Opis prostora
Atelje s površino 40 m2 vključuje delovni in bivalni prostor, ki sta ločena s stekleno steno. Opremljen je z osnovnim pohištvom (postelja, mizi, stoli, omare, hladilnik) in električnim grelcem/klimo. V istem nadstropju so še kuhinja, WC in tuš, le-ti so v skupni uporabi petih prostorov (Ateljeja Azil, treh umetniških ateljejev in A-Infoshopa). Omogočen je dostop do Wi-Fi.

Atelje Azil zagotavlja:
– povezavo z lokalnimi umetniki in kulturnimi delavci,
– pomoč pri realizaciji rezidenčnega projekta,
– pomoč pri predstavitvi produkcije v Metelkovi mestu ali drugih prostorih v Ljubljani,
– pomoč pri promociji,
– ob predhodnem dogovoru tudi skupno iskanje načinov sofinanciranja rezidence (12    mesecev pred pričetkom projekta).

Stroški rezidence zajemajo:
– stroške prevoza,
– stroške za osebne potrebe,
– materialne stroške za izvedbo projekta,
– prispevek za stroške prostora.

Ustvarjalci_ke naštete stroške navadno krijejo sami_e, ob predhodnem dogovoru pa lahko financiranje delovnega obiska poskušamo zagotoviti skupaj. Za prijavo klikni tukaj!
Interesente_ke prosimo naj pošljejo:
– kratko obrazložitev, čemu so si za rezidenčno gostovanje izbrali Atelje Azil,
– kratko predstavitev načrtovanega projekta oz. dejavnosti, ki jih želijo predstaviti,
– primere svojega dela ali naslov svoje spletne strani in kontakt.

Ustvarjalce_ke prosimo, da upoštevajo specifiko okolja, v katerem se nahaja Atelje Azil. Koncentracija klubov, organizacij, skupin, umetnikov, aktivistov in obiskovalcev v Metelkova mestu zagotavlja stimulativno ustvarjalno okolje. Hkrati pa bivanje v tem kompleksu zahteva tudi določeno mero potrpežljivosti.

Za vse dodatne informacije nam pišite na elektronska naslova: julijb@protonmail.com (Julijan Borštnik) in natasa.serec@gmail.com (Nataša Serec, KUD Mreža), s pripisom ‘Rezidenca – Atelje Azil’.

X